30.7.08

Μαθαίνουμε...ν' ακούμε;

Στην σημερινή εποχή οι διαπροσωπικές σχέσεις περνούν κρίση. Βρισκόμαστε συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση, προκειμένου να διεκδικήσουμε τις επιθυμίες και τα θέλω μας. Το πεδίο «πολέμου» εξελίσσεται μέσα στο σπίτι, στην σχέση, στην παρέα με τους φίλους, στον επαγγελματικό μας χώρο.
Διεκδικούμε καταστάσεις και στάσεις για τον εαυτό μας, ζητάμε από τους άλλους, και δεν παίρνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε ή έχουμε ανάγκη.
Υπάρχει ένα μεγάλο παράπονο και απογοήτευση στον καθένα μας, όταν λέμε ένα ευχάριστο γεγονός που μας έτυχε στον φίλο μας και αυτός ούτε καν το ακούει. Μπορεί να έχουμε κάποιο σημαντικό πρόβλημα και να θέλουμε απλά κάποιος να μας ακούσει και να μας συμβουλεύσει. Ή να μην μας συμβουλεύσει και να υπάρξει σιωπή! (πολλές φορές η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση).
Όλοι υποστηρίζουμε ότι ακούμε τους φίλους μας και τους αγκαλιάζουμε σε όλες τις στιγμές. Διαβεβαιώνουμε ότι πάντα είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειαστεί και πάντα βοηθάμε. Είμαστε χαρούμενοι με την χαρά των άλλων και λυπημένοι με τον πόνο τους. Ξέρουμε, όμως, αν ο άλλος νιώθει ικανοποιημένος και πλήρης από την προσέγγισή μας; Ακούμε πραγματικά; Ή ακούμε μέσα από τα δικά μας αυτιά; Γιατί άραγε όλοι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ή συμβουλές αμέσως; Γιατί μιλάμε όλοι τόσο πολύ παντού; Γιατί ακούμε ότι θέλουμε τελικά;Γιατί εκλείπει η σιωπή από έναν διάλογο;
Μήπως τελικά κανείς δεν ακούει πραγματικά και αυθεντικά τον άλλον; Μήπως όλοι κλεινόμαστε συνέχεια στον εαυτό μας;Μήπως τελικά ο άνθρωπος έχει αναπτύξει περισσότερο κάποιες αισθήσεις και κάποιες άλλες τις έχει περιορίσει;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα, που μπορεί να τα απαντήσει ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του.
Χρήσιμο είναι να αναφέρουμε κάποιες βασικές δεξιότητες ακρόασης για να ακούμε με ποιότητα και αποτελεσματικότερα. Για να επιτύχουμε αποδοτικότερες σχέσεις και επαφές.
Η οπτική επαφή: πολλές φορές όταν μας μιλάει κάποιος συνηθίζουμε να μην τον κοιτάμε στα μάτια. Επιφορτισμένοι με τα δικά μας προβλήματα ρίχνουμε ματιές αλλού, παρασυρόμαστε από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η βλεμματική προσήλωσή μας στον άλλο δείχνει, ότι του διαθέτουμε όλο μας τον εαυτό για να τον ακούσουμε. Είναι αρκετά σημαντικό να νιώσει ότι του αφιερωνόμαστε ολοκληρωτικά.
Η γλώσσα του σώματος και ο τόνος της φωνής: όταν αφιερώνουμε πραγματικά χρόνο για να ακούσουμε τον άλλον φαίνεται από την ηρεμία του σώματός μας. Δεν κάνουμε κινήσεις άσκοπες, δεν έχουμε νευρικότητα. Την σταθερότητα του σώματός μας την αντιλαμβάνεται ο συνομιλητής μας και εκφράζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια και αυθεντικότητα. Ο τόνος και το ύφος της φωνής μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δίνουμε κάποια συμβουλή με τόνο οξύ και ύφος αυστηρό ή απότομο. Πιστεύουμε ότι δώσαμε την καλύτερη συμβουλή, ο συνομιλητής μας την εξέλαβε σαν διαταγή και δυσαρεστήθηκε. Ή όταν μας λένε κάτι χαρούμενο, μια επιτυχία και λέμε ‘συγχαρητήρια’ χαμηλόφωνα, με ύφος δύσθυμο. Πάλι μεταδίδουμε απογοήτευση γιατί δεν δώσαμε αναγνώριση και ευχαρίστηση στα καλά νέα.
Προσεκτική παρακολούθηση: όταν κάποιος θέλει να μας μιλήσει το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον ακούσουμε προσεκτικά. Παρακολουθώ προσεκτικά σημαίνει ακούω χωρίς να διακόπτω, χωρίς να βιάζομαι να δώσω συμβουλές και να κάνω παρατηρήσεις.
Ενσυναίσθηση (μπαίνω στην θέση του άλλου): για να νιώσει ο συνομιλητής μας ότι τον ακούμε και ενδιαφερόμαστε γι’ αυτόν, πρέπει να προσπαθούμε κάθε φορά να μπαίνουμε στην θέση του. Μπαίνω «στα παπούτσια του άλλου» σημαίνει ότι αισθάνομαι τις ανάγκες και επιθυμίες του, νιώθω τους παράγοντες που τον οδήγησαν σε μια κατάσταση, βιώνω τα ίδια συναισθήματα. Έτσι, μπορώ πιο αποτελεσματικά να συζητήσω μαζί του, να τον ακούσω κι αν χρειαστεί να τον συμβουλέψω.
Η αξία της σιωπής: όλοι συνηθίζουμε να μιλάμε πολύ, να παρατηρούμε, να δίνουμε συμβουλές και να προτείνουμε λύσεις. Νιώθουμε καλύτερα όταν έχουμε κάτι να πούμε, ό, τι κι αν είναι αυτό. Έχουμε υποτιμήσει πολύ την αξία της σιωπής. Η σιωπή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ακούμε πραγματικά τον άλλον. Είναι σαν να του αφιερώνουμε χρόνο για να εκφραστεί όπως επιθυμεί. Όταν δεν βιαζόμαστε να απαντήσουμε και σιωπούμε, έχουμε περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε. Άρα, δίνουμε καλύτερες απαντήσεις που βοηθούν στην αποδοτικότερη εξέλιξη του διαλόγου, μειώνοντας τις πιθανότητες παρερμηνείας και μη κατανόησης.
Μπορούμε, αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, να κάνουμε ένα τεστ στον εαυτό μας, όταν συνομιλούμε.
Παρατηρώντας τα λάθη μας σε ένα διάλογο και διορθώνοντας τα:θα ακούμε όσα πραγματικά μας λένε,θα μειώνουμε τις δυσερμηνείες και παρεξηγήσεις,θα φτιάχνουμε υγιείς επικοινωνιακά σχέσεις,θα λύνουμε τα προβλήματά μας με ουσιαστικό διάλογο,θα γίνουμε καλοί ακροατές, άρα και συνομιλητές.

9 σχόλια:

brainwaves είπε...

Καλημέρα!

Ιδιαίτερα χρήσιμη η συμβουλευτική σας, πέρα από πολύ ενδιαφέρουσα!

Καλή σας αρχή, καλή μας διάδραση!

Ελευθερία Αραβανή είπε...

Ευχαριστούμε για το ποδαρικό που μας κάνεις....
Ελπίζω στην καλή συνεργασία με όλους για περισσότερη γνώση και συναίσθημα....

predo είπε...

παιδια πραγματικά συγχαρητήρια. Μου αρέσει πάρα πολύ ο ιστιοχώρος σας. Μάλλον θα σας επισκέπτομαι πολύ συχνά!!!

Ελευθερία Αραβανή είπε...

σ ευχαριστούμε predo...
ελπίζω στην καλή μας προσπάθεια και διάθεση....και έμπνευση....και στις επισκέψεις σας φυσικά...
καλή συνεργασία....καλή διάδραση να χουμε.....

Annelida2 είπε...

Η προσφορά του απαραίτητου χρόνου στο συνάνθρωπο για να εκφραστεί ολοκληρωμένα αποτελεί σε αρκετές βορειο-ευρωπαϊκες χώρες -χωρις κατοικους με ταμπεραμεντο- αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση μαζί. Είναι ένδειξη προσωπικής παιδείας και σεβασμού προς το συνάνθρωπο, αν όχι και αυτοσεβασμού. Γιατί ομως θεωρείτε ότι κανείς ακούει αληθινά αν ακούει μέσα από τα αυτιά του άλλου; Δεν είναι δυνατόν αυτό που τελικά επιζητείται να είναι η ηχώ των λόγων όπως αυτή διέρχεται των έταιρων αυτιών;

Ελευθερία Αραβανή είπε...

annelida2 καλωσόρισες στο ψυχοδρόμιο..συμφωνώ μαζί σου...θέλω να τονίσω ότι πολλές φορές ακούμε αυτό που θέλουμε κι όχι αυτό που μας λέει ο άλλος..με αυτήν την έκφραση βάζω το στοιχείο της ενσυναίσθησης ως βασικό για μια αποτελεσματική επικοινωνία..

Ανώνυμος είπε...

Άκου
Όταν σου ζητώ να με ακούσεις
Κι εσύ αρχίζεις να μου δίνεις συμβουλές δεν έχεις κάνει αυτό που σου ζήτησα. Όταν σου ζητώ να με ακούσεις και εσύ αρχίζεις να μου λες γιατί δεν πρέπει να νιώθω έτσι, ποδοπατάς τα συναισθήματά μου. Όταν σου ζήτω να με ακούσεις κι εσύ νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι για να λύσεις τα προβλήματά μου με απογοητεύεις,όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο.
Άκου! Το μόνο που σου ζητώ είναι να ακούσεις. Όχι να μιλήσεις ή να κάνεις κάτι-απλώς να με ακούσεις.Οι συμβουλές είναι φθηνές, με 50 σέντς αγοράζεις την Ντόροθυ Ντιξ και τον Δρ Σπόκ μεζί, στην ίδια εφημερίδα. Και μπορώ να ΕΝΕΡΓΗΣΩ μόνη μου. Δεν είμαι ανήμπορη. Ίσως είμαι αποθαρρυμένη και έτοιμη να κάνω λάθος αλλά δεν είμαι ανήμπορη.Όταν κάνεις για μένα αυτό που μπορώ να κάνω η ίδια για τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου, συμβάλλεις στους φόβους και τις αδυναμίες μου.Αλλά όταν δέχεσαι απλά το γεγονός ότι νιώθω όπως νιώθω, άσχετα από το πόσο παράλογο φαίνεται, τότε σταματάω την προσπάθεια να σε πείσω Και μπορώ να αρχίσω την διαδικασία του να κατανοήσω αυτό που κρύβεται πίσω από τα παράλογα συναισθήματα, Κι όταν αυτό ξεκαθαρίσει, οι απαντήσεις γίνονται προφανείς και σεν έχω ανάγκη από συμβουλές. Γι αυτό σε παρακαλώ άκουσέ με απλώς αφουγκράσου με, και αν θέλεις να μιλήσεις περίμενε ένα λεπτό να έρθει η σειρά σου. Και τότε θα σε ακούσω και εγώ. Ανώνυμος ποιητής.

Seagull είπε...

Διάβασα την ανάρτηση αυτή πολύ καιρό μετά και, από σύμπτωση, μερικές μέρες αφότου ανάρτησα κι εγώ ένα σχετικό κείμενό μου (http://seagullstefanos.blogspot.com/2008/10/blog-post.html), από το οποίο ήδη έκανα παραπομπή σ' αυτή σας την ανάρτηση

Seagull είπε...

Καλησπέρα!
Δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή να με ενημερώσεις και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους