26.8.08

Η εσωτερική μας ορχήστρα..ή οι φωνές μέσα μας.


Να ενημερωθούμε για τον εαυτό μας, λοιπόν. Ποιος είναι αυτός ο εαυτός? Είναι μόνος του, είναι ένας, είναι πολλοί, κι αν ναι, ποιοι είναι και τι θέλουν?
Παρατηρώντας και ακούγοντας τον εαυτό μας βλέπουμε ότι συνυπάρχουν «πολλοί εαυτοί». Θέλουμε, για παράδειγμα, να πάρουμε μια απόφαση ή να κάνουμε ή να μην κάνουμε κάτι και τότε αρχίζει ο εσωτερικός διάλογος:
− Θέλω, απόψε, να βγω για να διασκεδάσω.
− Καλέ, που θα πας? Έχεις πολύ διάβασμα..σε λίγο αρχίζει η εξεταστική.
− Καλά, αν μάθει η μάνα σου ότι είσαι όλη μέρα έξω και δε διαβάζεις..θα στεναχωρηθεί η καημένη.
− Κι αυτός ο καημένος ο φίλος σου τι φταίει που είσαι όλη μέρα μέσα και δεν συναντιέστε καθόλου?
− Θέλω να βγω να ξεσκάσω, μπούχτισα, δεν μπορώ άλλο.
− Που θα πάς, καλέ? Αφού έχεις βάλει στόχο να κερδίσεις την υποτροφία, έτσι όπως πας δεν θα τα καταφέρεις.
− Κι αύριο από το ξενύχτι δεν θα μπορείς να διαβάσεις καθόλου, θα κοιμάσαι όλη μέρα.
− Ουφ, δεν μπορώ..τελικά τι να κάνω? Να βγώ ή όχι?
Και τότε αρχίζει το μπέρδεμα, η αγωνία, το άγχος, η απογοήτευση…..
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι έχουμε έναν κεντρικό εαυτό, που πρέπει να αποφασίσει για το τι απόφαση θα πάρει και πολλούς υπο- εαυτούς, που ο καθένας έχει την δική του φωνή. Είναι οι φωνές της λογικής, της επιθυμίας, της κριτικής, του ‘πρέπει’, του φιλικού, του φιλόδοξου, του εργατικού, του συντρόφου, του παιδιού κλπ.
Συνηθίζω να λέω ότι ο κεντρικός εαυτός είναι ο μαέστρος και οι υπο-εαυτοί είναι τα όργανα της ορχήστρας, οι φωνές. Ο μαέστρος αποφασίζει πως θα ερμηνευθεί το κομμάτι από τα όργανα. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται να μελετήσει το κάθε όργανο χωριστά, να το γνωρίσει και να το ακούσει. Στη συνέχεια θα ανέβει στο πόντιουμ, όπου θα διευθύνει τις φωνές σύμφωνα με την ενορχήστρωση, που έχει αποφασίσει. Κάπως έτσι λειτουργεί και ο κεντρικός εαυτός με τους υπο-εαυτούς.
Προτείνω, κάθε φορά που ακούμε τόσες φωνές μέσα μας και είμαστε μπερδεμένοι να αφιερώνουμε χρόνο να τις καταγράφουμε σε ένα χαρτί. Είναι πολύ βοηθητικό να δούμε καταγεγραμμένους τους υπο –εαυτούς μας, να τους αναγνωρίσουμε και να αποφασίσουμε ποιος θα παίξει σόλο.


62 σχόλια:

entelech1a είπε...

Θα αρχισω να γραφω ολα αυτα που μου λενε (οι ευατοι μου) και ελπιζω να βοηθησει..

Λακων είπε...

Ποτέ δεν ήμουν οργανωτικός. Τα πάντα προσπαθούσα να τα έχω στο μυαλό μου.
Πάντα έτσι πορευόμουν.
Δεν με ξέρω καν!
Ωραίοι προβληματισμοί όπως και να έχει.

Φωτεινή S είπε...

To πρόβλημα είναι όταν οι φωνές των διαφόρων εαυτών είναι αντικρουόμενες.
Ποια θα υπερτερήσει?
Η λογική ή το συναίσθημα?
Αυτά παλεύουν μονίμως μέσα μου.
Δεν έχω καταφέρει να τα εναρμονήσω.

wilma είπε...

Καλησπέρα! μόλις έγραψα ότι δεν θα μπροώ να σχολιάζω αλλά τελικά το κείμενο είναι τόσο προσιτό. αυτό που έγραψες έρχεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα όπου ο εαυτός μου έχει γίνει μια ξεκούρδιστη μπάντα. Κι απορώ με τη σύμπτωση! (όχι δεν είμαι οπαδός του Κοέλο). Ήταν ένα χέρι βοηθείας από το πουθενά.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στην παρούσα φάση δεν θέλω καν να δω γραμμένα το τι λενε τα διάφορα όργανα. φοβαμαι ακόμη και να παραδεχτώ ορισμένα πράγματα.
Σταματώ εδώ.
Ευχαριστώ πολύ

g for george είπε...

Δηλαδή είναι μια φυσιολογική διεργασία αυτή. Οκ, γιατί είχα αρχίσει να έχω κάποιες αμφιβολίες.

Και εντελώς μεταξύ μας, τις κρατούσα για τον εαυτό μου. Άμα βγει παραέξω, κτλ, ξέρεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Έχω τα εξής μικρούλια προβλήματα:
1)Τα όργανα της ορχήστρας μου είναι περισσότερα κι από τα μπουζούκια που έπαιξαν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
2)Είναι όλα μπουζούκια
3)Οι μουσικοί που τα κρατάνε διαβάζουν διαφορετικές παρτιτούρες
4)Ο υπερ-εαυτός μου στο πόντιουμ μοιάζει με Πόντιο νταλικιέρη
5)Η ακουστική των υπο- εαυτών είναι κακή, λόγω του ότι τα κονδύλια δεν έφταναν για ηχητική υποστήριξη.
6)Ακόμα κι όταν η ορχήστρα καταφέρνει να ανταπεξέλθει των αναγκών του συντονισμού, παίζει το "Νεραντζούλα Φουντωμένη" και το "Πούντο πούντο το δαχτυλίδι".
7)Έχω από καιρό χάσει την μπαγκέτα μου (αυτή με το σαλάμι Ντελημάρη) και δεν έχω προλάβει να την αντικαταστήσω.

Είμαι σοβαρά ή απλά να ξαπλώσω στο ντιβάνι και να χαλαρώσω;

lefkadamov(i)es είπε...

Όταν όμως ο μαέστρος δεν μπορεί να συντονίσει και να συγχρονίσει τα διάφορα όργανα, τι γίνεται; Θα ήθελα μία απάντηση πανω σ'αυτό.
Απίστευτη η παρομοίωση σου...
Συνεχίστε την πολύ ωραία σας προσπάθεια!!

Απόστολος Σαμπαζιώτης είπε...

καλημέρα σε όλους! κρατάω κάτι από το σχόλιο του καθενός σας.. όντως κάτι μας λένε οι υπο-εαυτοί μας,
αλλά ακόμα δεν μας ξέρουμε καλά καλά,
ίσως επειδή τις πιο πολλές φορές οι φωνές είναι αντικρουόμενες και μας μπερδεύουν,
ίσως επειδή δε θέλουμε να ακούσουμε τι μας λένε και μας φοβίζουν,
ας ξέρουμε τουλάχιστον ότι όχι μόνο "φυσιολογική", αλλά κι απαραίτητη είναι όλη αυτή η διαδικασία,
κι ακόμα κι όταν οι υπο-εαυτοί φαίνονται πάρα πολλοί και οι δυνατότητες μας να τους συντονίσουμε περιορισμένες,
τότε ας κάνουμε μια καλή αρχή προσπαθώντας να τους ακούσουμε όλους, ακόμη καλύτερα καταγράφοντάς τους - κι είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια κάποιου σημαντικού άλλου θα βγάλουμε άκρη στο τέλος..

Ελευθερία Αραβανή είπε...

Καλημέρα σε όλους! με κάλυψε η απάντηση του Απόστολου και προσθέτω ότι ο μαέστρος όταν δεν τα καταφέρνει εκπαιδεύεται..
καλωσήρθες φίλε Παναγιώτη από το Μεγανήσι..(μου άρεσε η μπαγκέτα).

predo είπε...

Καλημέρα και απο εμένα!! τι γίνεται όμως εάν πάνω απο την ορχήστρα έχει δημιουργηθεί ένας θόλος και η μουσική που πολύ περίτεχνα ο μαέστρος συντόνισε ακούγεται με δυσκολία έξω απο τον θόλο?
Τώρα θα με ρωτήσεις τι είναι αυτός ο θόλος? Μπορεί να δημιουργήθηκε απο παλαιότερες "συναυλίες" που ενώ η μουσική ήταν αριστουργηματική, το κοινό που ήταν απο κάτω έκανε λάθος και μπήκε στο Μέγαρο αντί στο σκυλάδικο που ήθελε!
Και με αυτή την τόσο ηλίθια παρομοίωση μου θέλω να ρωτήσω:
Πόσο τα βιώματα μας επηρεάζουν τον Μαέστρο και την ορχήστρα? Γιατί ενώ μπορούν να παράγουν αριστουργηματική μουσική καταλήγουν σε ένα μέτριο κατασκεύασμα? Μήπως γιατί τελικά τα λάθη του παρελθόντος μας φρενάρουν αντι να μάς ωθούν μέσα απο την γνώση?
Καλή σας μέρα και πάλι και φιλιά στο όμορφο νησί!!!

Spyros Vlahos είπε...

Οι βουδιστές δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί εαυτοί. Μάλιστα πισυεύουν ότι δεν υπάρχει ... κανένας.
Λένε ότι στιγμή προς στιγμή το Σύμπαν κι ο άνθρωπος αλλάζει. Μ' αυτό τον τρόπο, αυτός που ήσουνα 2 δευτερόλεπτα πριν, δεν είσαι πια. Είσαι ένας άλλος εαυτός.
Σαν αποτέλεσαμ των παραπάνω, δεν έχουν την έννοια της ενοχής επειδή το ατόπημα το έκανε κάποιο προηγούμενο σύνολο από δοξασίες, αντιλήψεις, εμπειρίες κλπ, αυτό που εμείς ονομάζουμε "εαυτό".

Ελευθερία Αραβανή είπε...

Σπύρο καλώς όρισες στο ψυχοδρομιο.Δεν γνωρίζω αρκετά για τις απόψεις του βουδισμού και μου άρεσε η αναφορά σου.

Sanity Loss Era είπε...

Διορθωσε με αν κανω λαθος αλλα αυτοι οι εαυτοι μας στην ψυχολογια δεν αποδιδονται ως id,ego και super-ego? Το ρωταω αυτο γιατι αν οντως ισχυει δεν ξερω κατα ποσο μπορει να βοηθησει αυτη η καταγραφη. Πιστευω οτι εχει να κανει πιο πολυ με το πως λειτουργεις εσυ γενικα σαν ανθρωπος. Παρορμητικα, αυταρχικα ή καπου ενδιαμεσα.

She είπε...

Κρίμα που αυτή η ορχήστρα ποτε δεν παίζει καμιά μελωδία...

G Spot Unveiled© είπε...

dld me liga logia milame gia enan dixasmo-trixasmo kai eis apeiron...proswpikotitas??
auto omws den exei na kanei kai me ti diapaidagwgisi tou atomou??
otan den kserei poio dromo na epileksei kai exei pollous "eautous"...vrisketai kapoio keno sti diaplasi tis proswpikotitas tou apo ta neara tou xronia...gt ypotithetai tote einai pou o kathenas mas epilegei poion apo olous tous "eautous" tou tha akousei kai kata synepeia poious dromous sti zwi tou tha akolouthisei :)
polu xairomai pou sas vrika :)
polla filia

Κατουρημένη ποδιά είπε...

όταν αρχίζουν τα "όργανα" αρχίζει και το γλέντι..

vanessa είπε...

Ωραίο ποστ καταβροχθίζω τις απόψεις σας για πρωινό και στέλνω σήμερα στο γραφείο τον εαυτό παιδί. Ελπίζω να μην τα κάνει μπάχαλο μόνο. :)

thamnos είπε...

Καλημέρα κ από εμένα, μπήκα σε σοβαρό αδιέξοδο μιας και είμαι πλεόν άτομο που αποφασίζει πολύ δύσκολα και χάνομαι στις σκέψεις μέχρι να πάρω την τελική απόφαση μου, που μπορεί κ να είναι τελικά λάθος. Οι ευθύνες με έκαναν χωρίς παρορμητισμό και μου στένεψαν τα όρια. Κάθε μέρα είναι διαφορετική και τα όργανα ξεκουρδίζοντε μόνα τους.

Απόστολος Σαμπαζιώτης είπε...

predo ένα θέμα θα μπορούσε να είναι γιατί υπάρχει αυτός ο θόλος που λες. εμείς τον κατασκευάζουμε; και γιατί; τι θέλουμε να αποφύγουμε; κι αν καταλαβαίνουμε ότι δεν αφήνει τις μουσικές μας να βγουν προς τα έξω, τι κάνουμε για να το αλλάξουμε αυτό; να μου συγχωρείς τον καταιγισμό των ερωτήσεων, αλλά ο χώρος δυστυχώς δεν σηκώνει μεγαλύτερη ανάλυση!

spyro vlacho καλώς ήρθες στο ψυχοδρόμιο, πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση όντως, ωστόσο αυθόρμητα μου γεννήθηκε το ερώτημα αν μαζί με την ενοχή οι βουδιστές απεκδύονται και τις όποιες ευθύνες..

sanity loss era οι υπο-εαυτοί που αναφέρθηκαν στο post δεν ταυτίζονται με το διαχωρισμό της ψυχικής συσκευής από τον Freud σε id,ego & superego. είναι κάτι διαφορετικό. με λίγα λόγια, οι υπο-εαυτοί συγκροτούνται από τις διαφορετικές εσωτερικές φωνές του καθενός μας, που συχνά είναι αντικρουόμενες, ρίξε ξανά μια ματιά στο διάλογο που περιγράφει η Ελευθερία στο post για να γίνει πιο σαφές,ελπίζω :)

she ποιος είπε ότι η ορχήστρα δεν παίζει μελωδίες; αρκεί ναναι καλός ο μαέστρος!

g_spot_unveiled αρχικά καλώς ήρθες στο ψυχοδρόμιο, κι εμείς χαιρόμαστε που σε βρήκαμε! καλώς ή κακώς δεν είναι πάντα σαφής και προφανής ο δρόμος σε ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας..κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο αλλάζουν τα δεδομένα και καλούμαστε να προσαρμόσουμε τις επιλογές μας και να πάρουμε νέους δρόμους..

κατουρημένη ποδιά καλώς ήρθες κι εσύ!

vanessa για να θέλει να βγει ο ευατός σου παιδί σήμερα, θαχει τις ανάγκες του κι αυτός, οπότε έκφρασέ τον..
υγ α,ενημέρωσέ μας αν έρθει το μπάχαλο! :)

thamnos γιατί να ταυτίζεται η ανάληψη ευθυνών με την έλλειψη του παρορμητισμού..; η αλήθεια μπορεί να είναι κάπου στη μέση, που λένε :) όσο για τη συνήθεια να χανόμαστε στις σκέψεις μέχρι να πάρουμε αποφάσεις, δοκίμασε τη συμβουλή της Ελευθερίας με την καταγραφή, μπορεί να βοηθησει!

jojo είπε...

καλώς σας βρήκα!
στήσατε πολύ ενδιαφέρον blog και κάθε ποστ το "ρούφηξα" μέχρι τέλους.
είναι τα περισσότερα απο αυτά ζητήματα που με έχουν κατα καιρούς απασχολήσει και χαίρομαι πολύ που τα αναπτύσσετε.
με βοηθάει να ξεκαθαρίζω και γω τις σκέψεις που έχω κατα καιρούς κάνει συνειδητά ή υποσυνείδητα και να τα βάζω σε μια σειρά μέσα μου.

Ελευθερία Αραβανή είπε...

Ένα μεγΆλο καλωσόρισμα σε όλους σας!θέλω να πω στον predo ότι ο μαέστρος κάπου μεγάλωσε, κάπου εκπαιδεύτηκε, άλλωστε μαέστρος με μαέστρο διαφέρει..λόγω των παραπάνω,κι αλλιώς ενορχηστρώνει, αλλιώς ερμηνεύει..ο καθένας μας..σύμφωνα με τα βιώματά του και με αυτά που κουβαλάει..

Ιμμαήλ είπε...

Καλημέρα όλη μέρα και ένα κόκκινο λουλούδι για την πρώτη επίσκεψη στο blogάκι σου!
Αχ αυτός ο εαυτός, έχει πάντα ατράνταχτα επιχειρήματα και μας αποστομώνει! Θα εφαρμόσω την ιδέα σου παράλληλα με την εξής διαδικασία, την οποία ακολουθώ εδώ και χρόνια: όταν έχω πολλά να σκεφτώ, κάνω ότι και η Σκάρλετ στο όσα Παίρνει ο άνεμος-τα αφήνω για την άλλη μέρα,όταν συνήθως ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Φίλάκια πολλά!

eirini είπε...

Ποτέ δεν είχα σκεφτεί το ζήτημα έτσι! Μας έβαλες δουλειά να κάνουμε! Αλήθεια στο τέλος της καταγραφής (μάλλον δεν θα χρειάζεται μόνο μια αλλά πολλές), ποιός είναι ο στόχος μας; Τί καταφέρνουμε με αυτό τον τρόπο; Να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας;
Μια γλυκιά καλησπέρα από μένα!

Ανώνυμος είπε...

Με μπερδέψατε πολυ... ισως μπερδευτηκατε και εσεις αναζητώντας και απαιτώντας μεγαλες ορχηστρες για τον εαυτό σας χωρις να ξερετε καν αν το πάλκο τις αντεχει...

Τα πραγματα ειναι απλα..
Το οργανο ειναι ενα... οι νοτες ειναι εφτα...

και όπως γραφτηκε σε ενα αγαπημενο blog...

ακουστε τις νότες
σιγανές, αληθινές
απλές, μικρές
δένουν τις ζωές μας
θέλουν να ταιριάξουν
τρέμουν μη χαθούν
είναι κοντά, είναι μαζί
μηδέν ο χρόνος παίρνει
αν τραγουδούν.


Αφηστε τες να ταιριάξουν λοιπόν...

UrbanTulip είπε...

Τότε θα έκανα κακό στο περιβάλλον, γιατί θα σπαταλούσα πάρα πολύ χαρτί.
εμένα ο μαέστρος είναι λίγο αλλού για αλλού...δεν είναι καλό ε;
Και όχι η εκπαίδευση δεν τον βοηθά.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πιθανό όμως ο μαέστρος να είναι ο άνθρωπος ορχήστρα και να μην έχει να διευθύνει άλλους μουσικούς παρά μόνο τον εαυτό του;

Ή μήπως αυτό είναι μια αυταπάτη;

@ Παναγιώτη Κονιδάρη: Καταπληκτικό σχόλιο!

seniorita είπε...

μέχρι να συνομιλήσουμε με τους υποεαυτούς μας και ο μαέστρος να δώσει το σύνθημα η συναυλία θα έχει καθυστέρηση,οι θεατές θα δυσανασχετήσουν και τελικά θα αποχωρήσουν εις ένδειξην διαμαρτυρίας!Και άντε μετά πάλι από την αρχή..

Spy είπε...

Καλησπέρα κι από εμένα.
Διάβασα το ποστ και όλα τα σχόλια, και πιστεύω πως πολύ σωστά τα λέτε. Μην ξεχνάτε όμως και τις περιπτώσεις ορισμένων ανθρώπων που συμβαίνει το εξής (καθόλου παράδοξο):
Τα όργανα της ορχήστρας έχουν τόσο ισχυρή προσωπικότητα, που πιστεύουν ότι είναι φοβεροί σολίστες και διεκδικούν μονίμως αυτόν τον ρόλο για τον εαυτό τους. Όλα όμως, όχι ένα.
Και κάθε φορά που κάποιο υπερισχύει, αναθαρρεί, και αυθαδιάζοντας επιβουλεύεται και τη θέση του μαέστρου, νομίζοντας πως μπορεί να τα καταφέρει.
Ο μαέστρος θα πρέπει να αποφασίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τι είδους "πολίτευμα" θα θέλει να έχει στην ορχήστρα του:
-Δημοκρατία;
-Βασιλεία με αυλικούς;
-Δικτατορία;
-Αναρχία;

Σε κάθε περίπτωση το ποστ σας είναι τροφή για σκέψη.

predo είπε...

Ειλικρινά χαίρομαι πολύ που πάει καλά το blog! Μπράβο παιδιά!!!
Oσο για τον δικό μου Μαέστρο αφήστε τον...Παίζει μουσική΄σε ώρες κοινής ησυχίας!!!

pinelopi t. είπε...

το κακό σήμερα είναι ότι βιαζόμαστε να πάρουμε αποφάσεις.Δεν ακούμε όλους μας τους "εαυτούς" που έχουν πράγματα να μας πουν.Τα υποβιβάζουμε και κάποια στιγμή αυές οι φωνές γίνονται ποταμι και μας συνεπαίρνουν.. τι γίνεται αν όλα αυτά γίνονται στο κεφάλι δικών σου ανθρώπων?πως να τους βοηθήσεις να περάσουν μια διαδικασία που ξέρεις ότι εσένα σου πήρε χρόνια?

Ελευθερία Αραβανή είπε...

γεια σας !μήπως η 'ορχήστρα' μου σας μπέρδεψε? εμένα πάντως που πήρε πολλά χρόνια για να αρχίσω να τα κατανοώ όλα αυτά..και συνεχίζω βέβαια να προσπαθώ..με πολύ ενδιαφέρον διαβάζω τα σχόλιά σας και σας το ομολογώ..κρατάω και σημειώσεις!κάποια πράγματα αν δεν τα βιώσουμε δεν τα μαθαίνουμε κιόλας,και ο στόχος αυτού του blog είναι να σπείρει σκέψεις, ανησυχίες, αγωνίες, λέξεις, συναισθήματα..τίποτα παραπάνω..κάνοντας μια απόπειρα να απαντήσω στις ωραίες παρατηρήσεις σας, λέω τα παρακάτω:
ιμμαήλ (ή μικρή μελισσούλα)συμφωνώ μαζί σου ότι χρειάζεται να δώσουμε χρόνο και στο χάος και στο αδιέξοδο, αν δεν μπορώ να κάνω τίποτα, καλύτερα να μην κάνω τίποτα..
eirini ο στόχος της καταγραφής είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε όλα τα κομμάτια του εαυτού μας, πολλές φορές όσα παραμελούμε μας εκδικούνται..
γιώργη απλά για να έχουμε ένα μουσικό κομμάτι χρειάζεται να συνθέσουμε τις νότες και για να το κάνουμε αυτό θέλουμε γνώση αρμονίας, φούγκας, ενορχήστρωσης και σύνθεσης..
spy αν υπάρχει αναρχία στην ορχήστρα, τότε έρχονται τα 'φάλτσα' στη ζωή μας..
pinelopi t. δεν νομίζω πως υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις κάποιον που δεν ζητάει βοήθεια, παρά μόνο να λειτουργείς εσύ σαν πρότυπο, μόνο να το κάνεις εσύ..
σας ευχαριστώ όλους και χαίρομαι για την διάδραση που δοκιμάζουμε...

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Και με θυμάμαι να προσπαθώ να λύσω θέματα αρμονίας...
Να σβήνω και να γράφω... να υπολογίζω τις νότες,να βγουν σωστά τα διαστήματα...

Πίστεψε με... και παιδευόμουν τόσο...

Μα η παρομοίωσή σου, με ενθουσίασε!

Καλώς σε βρίσκω κι εδώ!

Ανέστης Μ. είπε...

όμορφο το μπλογκ..κι έχουμε πολύ κοντινά ενδιαφέροντα.. Αυτοί οι εαυτοί μήπως είναι ψηφιδωτά της προσωπικότητας μας και να τους αφήσουμε ως έχουν; Το λέω αυτό γιατί είναι κρίμα να λέμε θα αποκλείσουμε τους άλλους και θα παίζει ένας σόλο ενώ μπορούν να συντονιστούν όλοι και το σόλο να γίνει ορχήστρα..
την καλησπέρα μου

Spyros Vlahos είπε...

Η πρόσφατη σφαγή στη Μπούρμα δείχνει ότι οι βουδιστές ήταν οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν και πλήρωσαν βαρύ τίμημα πολλών θανάτων. Δεν απεκδύονται, λοιπόν, των ευθυνών τους.
Αντίθετα στη χούντα ο εδώ (μαγαριστός) Χριστόδουλος δεν άκουε πυροβολισμούς γιατί ... διάβαζε.
Τι να πεις;

brainwaves είπε...

Και από αύριο σου λέει όλοι με ένα χαρτί στο χέρι να καταγράφουν τις σκέψεις των υποεαυτών τους...

Καλή σκέψη Ελευθερία, αλλά χρονοβόρα! Κι αν ο άλλος έχει εξεταστική, απ' το να γράψει τις φωνές, μήπως να βγει τελικά καμιά ωρίτσα, να ξεσκάσει κιόλας και να το κερδίσει έτσι;!!! :-)
Ή να μηχανοργανώσουμε τις φωνές και τους υποεαυτούς μας σε palmtop για να καταγράφουμε γρήγορα και να ανατρέχουμε ταυτόχρονα στις παλιότερες σκέψεις των υποεαυτών!!
Εξελιγμένο;;!!

Αστειεύομαι φυσικά. Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες και χρήσιμες συμβουλές!
Την εκτίμησή μου και στα δύο μέλη.

lydia lou είπε...

symfwnw...kai kyriws gt xerw oti mporei kai h mhtera m na antidrasei etsi otan tha thelw na vgw kamia fora sthn triti lykeiou!

xaos είπε...

Αχ εγώ κάνω και διαλόγους κανονικά.Λες να την ψώνισα?

Elementstv είπε...

Σιγουρα υπαρχουν αυτες οι φωνες ,αλλα μηπως αντι να προσπαθουμε να τις ακουσουμε ολες,να προσπαθουμε να βιωνουμε και λιγο?Εχω παρατηρησει οτι οι ανθρωποι που σκεφτονται παρα πολυ εχουν περισσοτερα προβληματα και δεν νομιζω οτι ζουν και πολυ καλυτερη ζωη απο αυτους που δεν σκανε και τοσο.Ισως η ζωη ειναι μια βιωματικη διαδικασια,και οχι τοσο νοητικη...

argy είπε...

αυτό με την καταγραφή δε φαίνεται κακό,φαίνεται όμως κουραστικό....

Alexandros A. Voudouris είπε...

Αυτές οι φωνές είναι οι διαφορετικές εκδοχές και αποτελέσματα που θα μπορούσε να είχε μια επιλογή και το πως αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει το άτομο..
Πάντα στο ναι,υπάρχει το ίσως το μπορεί αλλά και το όχι..
είναι ο άγγελος και ο διάβολος που βλέπουμε στην τηλεόραση..

konstantinos είπε...

Ο κεντρικός μου εαυτός αρνείται να δώσει χαρτί και μολύβι στους υπόλοιπους και αυτοί για να μην ξεχάσουν τι ήθελαν να γράψουν αρχίζουν να το φωνάζουν για να το απομνημονεύσουν και καταλήγουμε σε μια χαοτική φασαρία στο μυαλό μου...

"ζαχαρούλα.." είπε...

εγώ ψιλοκαταγράφω....

καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!!!!!! φιλάκια!!

καλώς σε βρίσκω!!!

Ελευθερία Αραβανή είπε...

Καλό μήνα σε όλους....(ο Σεπτέμβρης είναι από τους αγαπημένους μου μήνες λόγω των νέων πραγμάτων που φέρνει...)!!!
καναρινένια που με πήγες ....στις ατελείωτες ώρες της ζωής μου πάνω στο πιάνο να λύνω θέματα αρμονίας...
Ανέστη, καλώς ήρθες και συμφωνώ μαζί σου γιατί αυτός είναι ο στόχος μας ..το σόλο να γίνει ορχήστρα...πολύ καλά το έθεσες...
Elementstv (άραγε, τι σημαίνει?), η καταγραφή που προτείνουμε είναι καθαρά βιωματική διαδικασία...κι όχι νοητική..δεν σκέφτομαι, απλά δίνω χρόνο να ακούσω, να νιώσω και να καταγράψω το συναίσθημά μου...να αναγνωρίσω και να βιώσω τις φωνές...
Ζαχαρούλα φιλιά στην Πάτρα..

L' Aesthete Soleil είπε...

Έτσι είναι! Πολλοί εαυτοί που συνυπάρχουν μέσα μας και πολλές φορές διαφωνούν...

Απόστολος Σαμπαζιώτης είπε...

καλησπέρα κι από μένα..
χαίρομαι που παρ'όλη τη δεδομένη δυσκολία ενός τόσο μεγάλου ηλεκτρονικού διαλόγου ακούγονται όλες οι φωνές, σκεφτόμαστε, προβληματιζόμαστε κι αλληλεπιδρούμε..
σίγουρα μιλάμε για πράγματα που μπορεί να μπερδέψουν, να εγείρουν διαφωνίες ή μακροσκελείς διαλόγους.
σε κάθε περίπτωση εμείς προσπαθούμε να κρατάμε κάτι από τον καθέναν κι "αφηνόμαστε" σε αυτό το ταξίδι που ξεκινήσαμε πριν ένα μήνα περίπου με χαρά και περιέργεια!
σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Aν κρίνω απο τον εαυτό μου είμαι τριχασμένη προσωπικότητα και βάλε...
Καταπληκτικό blog παιδιά,συγχαρητήρια!Θα το "χτενίσω" σύντομα.

Madame de la Luna είπε...

Γεια σου Απόστολε και Ευαγγελία. Όπως βλέπεις Απόστολε, το έκανα το βήμα... κι αυτό που ίσως μπορώ να προσθέσω στην κουβέντα, είναι πως για μένα, είναι όμορφο, να αντέχουμε να είμαστε το σύνολο των αντιφάσεων μας, μερικές φορές. Δεν ξέρω αν πρέπει πάντα να υπερισχύει μια φωνή, αν και καταλαβαίνω τι λες Ευαγγελία. Αυτό. Καλή πορεία να έχει το blog σας και χάρηκα για τη ..Συνάντηση.

Ελευθερία Αραβανή είπε...

madame de la luna μια φωνή σου θέλει με επιμονή να με λένε Ευαγγελία...
Είμαι η Ελευθερία και σε καλοσωρίζω στο ψυχοδρόμιο...

Madame de la Luna είπε...

Έχεις δίκιο! Για τη φωνή... Μόλις ξαναμπήκα, γιατί υποψιάστηκα ότι κάτι λάθος έγραψα στ' όνομά σου, αλλά με πρόλαβες. Ακολουθώντας προς τα πίσω, το νήμα του ..λάθους, βρήκα τελικά τι έφταιξε. Συγχώρεσέ με πάντως κι ευχαριστώ (για το καλωσόρισμα). Θα τα ξαναπούμε σίγουρα, Ελευθερία.

Katerina είπε...

καλώς σε βρήκα. Αυθορμητες διεργασίες του εγκεφάλου οδηγουν σε σωστές ενέργειες εφόσον δεν βλάπτουν κανέναν και εφοσον ειναι εφικτές..
Αλλωστε ουδέν κακόν αμιγές καλου

Spyros Vlahos είπε...

Διαφωνώ με την Ocean Soul. Οι διαδικασίες του εγκεφάλου φαίνονται αυθόρμητες αλλά είναι αποτέλεσμα βαθειά ριζωμένων (μη συνειδητών) εμπειριών.

Katerina είπε...

δε βλέπω το σημειο διαφωνίας . εγώ μιλησα για το άν οι πραγματικές ή όχι (κατά εσένα ) αυθεντικες βλάπτουν ή οχι.

lila είπε...

Ενδιαφέρον αυτό με την καταγραφή σε χαρτί των φωνών των υπο-εαυτών μας.Είναι σαν τους δίνεις το λόγο και μετά βλέπεις ποιος έχει δίκιο.
Θα το εφαρμόσω με την πρώτη ευκαιρία.
Την καλησπέρα μου.

mtryfo είπε...

καλησπέρα,
ποτέ δεν ήξερα ότι έχω τόσους εαυτούς...έτσι μόνο μπορώ να δικαιολογήσω πόσο δι-τρι(και βάλε)χασμένη υπήρξα πολλές φορές στη ζωή μου.
πολύ ενδιαφέρον το μπλόγκ σας και σημαντική η δουλειά σας!

mtryfo είπε...

και κάτι άλλο, γιατί το μπλόγκ σας ειναι 10 ώρες πίσω? υπάρχει κάποιος συγκεκριμμένος λόγος ή ζείτε Χαβάη?

philippa είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση της καταγραφής. Τον τελευταίο καιρό την εφαρμόζω συχνά και σχεδόν πάντα βοηθάει. Όταν καταγράφω κάτι που με απασχολεί, προσπαθώ να είμαι όσο πιο ειλικρινής γίνεται με τον εαυτό μου. Επίσης, το γράψιμο μου προσφέρει ανακούφιση. Και κάτι άλλο. Προσωπικά, όταν νιώθω μπερδεμένη ή εκνευρισμένη ή λυπημένη κάνω μακρινούς περιπάτους, αν όχι σε κάποιο πάρκο, στον δρόμο και παρατηρώ τους ανθρώπους. Όταν επιστρέφω σπίτι είμαι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και τα πράγματα δεν μού φαίνονται τόσο βουνό πια.

habilis είπε...

Ωχ θα πιαστεί το χέρι μου να γράφω...

predo είπε...

Παιδιά που είστε? Μας έλειψε το ψυχοδρομιο!

Ελευθερία Αραβανή είπε...

καλημέρα σε όλους...δύσκολος μήνας ο Σεπτέμβρης...χρειάζεται οργάνωση πολλών θεμάτων..και προγραμμάτων...έχουμε καιρό να ανεβάσουμε νέα ανάρτηση... τρέχουμε σε σεμινάρια, ημερίδες,ταξίδια..και έχουμε στο μυαλό μας το επόμενο post...δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να αλληλεπιδράσει περισσότερο με όλα τα σχόλια που μας έχετε αφήσει και σας ευχαριστούμε γι αυτό...
με χαιρετισμούς από το ψυχοδρόμιο σε όλους σας..ελευθερία

Maria Mikro Analogo είπε...

Α, ωραία, δηλαδή να μην ανησυχώ! :D Γιατί κάποια στιγμή είχα πιστέψει πως μπορεί και να είμαι διχασμένη προσωπικότητα... :P
καλημέρα!

dyosmaraki είπε...

Μπαίνω στο ψυχοδρόμιό σου για πρώτη φορά...με μουσική υπόκρουση την έκτη αίσθηση....διαβάζοντας την ανάρτησή σου ένοιωσα να πάλλεται η δική μου εσωτερική ορχήστρα που αποτελείται από πολλές φωνές μα είναι όλες εσωτερικές. Καμιά φορά διαφωνούν μεταξύ τους μα τελικά στα πλαίσια μιας δημοκρατικής διαδικασίας πάντα συμφωνούν και δίνουν την τελική απόφαση....και αυτή είναι που συνήθως ακολουθώ...ίσως γιατί έτσι έμαθα από νωρίς...από αυτήν την εσωτερική ορχήστρα που ποτέ δεν με γέλασε....
Την καλημέρα μου
ΥΓ1 Οσο για το σαντούρι λέω να το επιχειρήσεις, θα ενισχύσει τις εσωτερικές σου φωνές...
ΥΓ2 Θα περνώ τακτικά, πολύ μου άρεσε το blog σου, καλώς σε βρήκα

Το είπε...

Αγαπητή, Ελευθερία Χαίρε!
Πολύ εύστοχο το πόνημα σου για τους πολλαπλούς υπο-εαυτούς μας.
Εγώ, συχνότα, ευρίσκομαι περΙπεπλεγμένος στις πολλές μου "γνώμες" και μπλοκάρω κυριολεκτικά, γιατί πιστεύω ότι ΠΟΛΛΕς ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΡΘΕς στην παρούσα στιγμή.
...Ώσπου, κάποτε πραγματικά λυτρώθηκα.
Χωρίς να το παίζω(ή να είμαι "θεούσος"), άκουσα ένα λόγο του αντισυμβατικού ιερέα πατρός Βαρνάβα Γιάγκου, στον ναό Παναγίας Λαοδηγητρίας Θεσσαλονίκης, ότι στην δύσκολη στιγμή του ψυχολογικού μας μπλοκαρίσματος, επικαλούμαστε απλά την "Ευχή του ΙΗΣΟΥ", και Θ έ λ ο υ μ ε, να γίνει το ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ !, κι όχι φυσικά τα πολλαπλά δικά μας.!

Στο http://istologio.org υπάρχουν εκπληκτικές ψυχο-Ομιλίες του άνω ιερωμένου, πολύ χαρισματικού στην ψυχο-προσέγγιση των νέων ατόμων!!!!!!!!!!!
ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
Με αγάπη, Καλή Ανάσταση!!!